ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ).

3386-3354-oikokodikas

Αισίως ολοκληρώσαμε και φέτος  παρά τις δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα που αφορά το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο ΒΙΝΤΕΟ διαρκείας περίπου 2 ωρών που περιλαμβάνει όλες τις επιμέρους δράσεις του προγράμματος.

Ένα από τα 7 βήματα συμμετοχής του Γυμνασίου Κοίμησης στο Διεθνές Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, προκειμένου να τύχει θετικής αξιολόγησης από τους συντονιστές του, αλλά και να επέλθει η ικανότητα μετάγνωσης αειφορικών κανόνων συμπεριφοράς των μαθητών του εσαεί,  είναι και η σύνταξη του Οικοκώδικα που φέτος αφορά το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ. Προκειμένου να θυμόμαστε να τηρούμε στο παρόν αλλά και στο μέλλον τους κανόνες διαλέξαμε 5 κρίσιμα σημεία του προγράμματος που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και αποτελούν καθοριστικούς τομείς που πρέπει να προστατευτούν, ώστε να υπάρχει στο διηνεκές το Οικοσύστημα, του όρους ΜΠΕΛΕΣ. Οι 5 κανόνες του ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ είναι οι παρακάτω:

ΒΟΤΑΝΑ-ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ: Δεν πρέπει με απληστία να συλλέγονται νεαρά φυτά πριν από την καρποφορία ούτε να ξεριζώνονται, με συνέπεια τη διαταραχή του οικοσυστήματος.
ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ:  Καταγγέλλουμε όσους παράνομα φυλακίζουν ωδικά πτηνά του Μπέλες όπως και τα pet shop που τα πωλούν.
ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ: Καταγγέλλουμε όσους προβαίνουν σε παράνομες υλοτομικές πράξεις και   όσους αποδέχονται τα παρανόμως υλοτομημένα προϊόντα.
ΤΟ ΠΑΡΥΔΑΤΙΟ ΔΑΣΟΣ (καταστροφικός  πλημμυρισμός) Συγκράτηση των φερτών υλικών του Στρυμόνα πριν την είσοδο του στην λίμνη, καθώς και  απομάκρυνση μέρους των φερτών υλών από τον πυθμένα της Λίμνης Κερκίνης ΑΜΕΣΑ.

To Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης  είναι  ανάμεσα στα 15 Σχολεία από όλη την Ελλάδα  που επελέγησαν, για να ακουστεί το μήνυμα τους για θέματα αειφορικής διαχείρισης, σε επετειακή εκδήλωση που διοργάνωνε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης,  το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής  (Σταδίου 13, Αθήνα).  Η εκδήλωση που ματαιώθηκε λόγο covid 19 θα γινόταν  προς τιμή της  συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία».

Με ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού  https://youtu.be/x0XshYwBCo4 (αυστηρή απαίτηση των διοργανωτών), οι μαθητές  του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ στέλνουν σημαντικότατο  μήνυμα για θέματα αειφορικής διαχείρισης του παρυδάτιου δάσους του όρους  και της λίμνης  ΚΕΡΚΙΝΗΣ  χρησιμοποιώντας τη φράση «Εάν ήμουν ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα….».

Η εκδήλωση  τελoύσε  ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α. Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

  • https://youtu.be/x0XshYwBCo4
  • Ζωή στη Στεριά
  • Διαδικτυακή
  • https://youtu.be/x0XshYwBCo4
  • ΣΕΡΡΕΣ, ΕΛΛΑΔΑ
  • Στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools 2020 έγιναν αντικειμενο μελέτης. Το Οικολογικο Γυμνάσιο Κοίμησης έλαβε διάκριση και για τη μεγάλη ενεργοποίηση & συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας που πέτυχε στην διαδικασία της ανοικτής ψηφοφορίας του θεσμού! Στα 25 Σχολεία που πρώτευσαν στην ανοικτή ψηφοφορία κοινού ήρθε δεύτερο! Ψηφίσαν 30.000 ενεργοί πολίτες