fbpx

“Η εφαρμογή της Θεραπευτικής Ιππασίας σε ψυχικά πάσχοντες”

Η εφαρμογή της Θεραπευτικής Ιππασίας σε ψυχικά πάσχοντες

Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία το άλογο χρησιμοποιείται για να επιτευχθούν οι θεραπευτικοί στόχοι χωρίς να αντικαθιστά τις κλασσικές θεραπευτικές μεθόδους, δρα συμπληρωματικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι ωφελεί τα άτομα με ψυχική  νόσο και με ειδικές ανάγκες τόσο σωματικά, κοινωνικά όσο  εκπαιδευτικά και ψυχολογικά.

Το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Ιππασίας πραγματοποιείται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο , με ειδικά εκπαιδευόμενο άλογο, ειδικό εξοπλισμό, και ειδικούς εκπαιδευτές. Το άλογο χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Ο αναβάτης – ασθενής μαθαίνει να περιποιείται τα άλογα ( καθαριότητα, χτένισμα αλόγου, τάϊσμα, καθαρισμός οπλών )  να ιππεύει. Ο βηματισμός του αλόγου προσφέρει ένα ακριβές ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης παρόμοιο με την κίνηση του πυελου του ανθρώπου. Ο ασθενής – αναβάτης ακολουθώντας αυτόν τον ρυθμό, αναπτύσσει τη συμμετρία του σώματος του, βελτιώνει την ισορροπία, την σωστή στάση του σώματος και την αύξηση και συντονισμό των κινήσεων του.

Αναπτύσσονται σχέσεις σεβασμού και αγάπης ανάμεσα στον ασθενή και στο  άλογο, παρατηρείται η ενίσχυση του αυτοσεβασμού, αυτοπεποίθησης αλλά και η μείωση της εσωστρέφειας. Ο ασθενής αναπτύσσει τον αυτοέλεγχο, την υπομονή και την επιμονή. Έτσι πρόκειται για μια εναλλακτική, ολιστική, θεραπευτική προσέγγιση που δρα θετικά στην υγεία των ασθενών , με σκοπό  να αντεπεξέλθουν στις  καθημερινές βασικές δραστηριότητες διατηρώντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

  • Καλή υγεία και Ευημερία
  • Διαδικτυακή
  • Μία Εβδομάδα
  • 8/10/2021