fbpx

“Ο σεξισμός στη γλώσσα ως μέσο διατήρησης των φυλετικών διακρίσεων”

Εν καιρώ πανδημίας τα περιστατικά βίας και κακοποίησης γυναικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μόλις από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου είχαμε 11 γυναικοκτονίες. Η επιστημονική ομάδα της “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ” Α.Μ.Κ.Ε. αναλογιζόμενη αυτή την κοινωνική πραγματικότητα, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά από τα ΜΜΕ και από την κοινότητα γενικότερα, παρατηρώντας τις μαρτυρίες των γυναικών θυμάτων βίας που υποστηρίζονται από το Κέντρο Ημέρας Γαλήνη στα Πλαίσια του Προγράμματος “Κανένας Μόνος στην Πανδημία” ,  θεώρησε πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενημερώσει την κοινότητα γύρω από το γλωσσικό σεξισμό.

Όταν αναφερόμαστε στο σεξισμό στη γλώσσα μιλάμε ουσιαστικά για τη χρήση της γλώσσας, που εμπεριέχει υποτιμητικές, απαξιωτικές λέξεις και εκφράσεις που προσβάλλουν και αποκλείουν τις γυναίκες και γενικά διαμορφώνει , αναδεικνύει και συντηρεί το μήνυμα της ανισότητας των φύλων, που είναι φυσικά η αιτία των περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

Για το λόγο αυτό , ξεκινάμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω στο γλωσσικό σεξισμό διάρκειας μιας εβδομάδας μέσω των social media και των ΜΜΕ.

  • Ισότητα των Φύλων
  • Διαδικτυακή
  • Αθήνα, Ελλάδα